Las Canadas

Las Canadas er en af verdens største calderaer med et areal på godt 130 km2. Calderaen er dannet som rester af flere gamle vulkaner. Las Canadas blev nationalpark i 1954 på grund af områdets enestående karakter både geologisk og botanisk. Turen gennem krateret kan nærmest sammenlignes med en tur på månen – vi kalder det rugbrød-dej landskab.

Caldera: Indsynkning af jordoverfladen som opstår under og efter store vulkanudbrud, hvor vulkanen synker sammen ned i de hulrum i undergrunden der er tilbage efter at lava, vand, gasser og aske er spyet ud. Vulkanernes rester står tilbage som en mur rund om calderaen.

Man kommer til Las Canadas fra syd gennem bl. a. Vilaflor, der er kendt for ren luft og det vand, som man køber på flasker i supermarkederne. Gennem opstigningen mærker man hvordan naturen veksler fra fyrreskoven for til sidst at ende i lava. Det er ret køligt, så tag en trøje og lange benklæder med.

På vejen parkerer man bilen ved Los Roques, nogle ejendommelige store klippeformationer. Derfra er der fin udsigt til vulkanen del Teide. Man må ikke snyde sig selv for turen rundt om Los Roques. Følg vejen og afmærkningen og man kommer bort fra turiststrømmen og busserne og oplever et enestående landskab. Længst ude kan man se et forstenet ”vandfald” af lava ned over bjergsiderne.

Kommer man sidst på eftermiddagen, kan man op leve et helt andet landskab p.g.a. solen. Der er et cafeteria, hvor man bl.a. kan købe de dejlige canariske kartofler, nyde en øl eller kop kaffe. Ved tovbanen er der ligeledes mulighed for at nyde en kop kaffe. Man kan også købe belgiske vafler vafler med flødeskum og chokolade.

Har man været på toppen af del Teide og nydt udsigten, kan man køre videre nordud mod La Orotava passerer man flere mindre vulkankratere bl.a. Montana Blanca, hvor der også er mulighed for at parkere og gå en tur. Man kommer også forbi et geologisk museum: el Centro de Visitantes – der er et besøg værd. Det ligger lidt anonymt, men vær opmærksom på en parkeringsplads, hvor der som regel er parkeret nogle busser og personbiler. Der er fri entre.

La Orotava ligner ikke en turistby. Nedkørslen gennem skyerne og utallige hårnålesving kan ikke beskrives. Byen er én af Tenerifes ældste byer og er kendt for sine flotte huse med balkoner, bygget af velhavende spanske adelsfamilier.

Vælger man derimod at køre mod nordøst kommer man forbi et internationalt astronomisk observatorium. Er man heldig, det er weekend og der ligger sne, så vil man se Tenerifes befolkning gå på ski eller kælke med børnene.

Vælger man at køre til Teide ad vestkysten kører man til Guia de Isora og videre til Chio hvor man drejer til højre mod Teide. Det går ret stejlt op, men det er en pragtfuld tur gennem fyrreskove afbrudt af åbne afsnit hvor nogle af de seneste århundredes lavastrømme har slettet skovene.


© Copyright Jens Ove Nielsen & Helge Hougaard
Design og programmering af SimpelService.dk